Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus + με τίτλο "Ενίσχυση της ψυχικής υγείας, της ευημερίας και της ψυχικής ανθεκτικότητας μαθητών και εκπαιδευτικών"
Στο σχολείο μας, τη σχολική χρονιά 2024-25 εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Ενίσχυση της ψυχικής υγείας, της ευημερίας και της ψυχικής ανθεκτικότητας μαθητών και εκπαιδευτικών". Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 18 μήνες, από την 1η Σεπτεμβρίου 2024 μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2026. Στις δραστηριότητες του προγράμματος περιλαμβάνεται η παρακολούθηση 5 εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί του σχολείου μας. Την ομάδα συντονισμού του Ευρωπαϊκού Προγράμματος αποτελούν ο διευθυντής του σχολείου μας κ. Κώστας Λουκά, η σχολική σύμβουλος κ. Μαρίνα Μιχαηλίδου και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας κ. Έλενα Κουνέ και κ. Ελένη Μιχαήλ. Γενική Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Έλενα Κουνέ.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
1. Παρακολούθηση του σεμιναρίου "Επενδύοντας στην ευζωία των εκπαιδευτικών και μαθητών" στο πλαίσιο του Διήμερου Εκπαιδευτικού που έγινε το Σεπτέμβριο.
Ο εκπαιδευτικός οργανισμός CARDET παρουσίασε το πιο πάνω σεμινάριο σε όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας κατά τη διάρκεια της ενδοσχολικής επιμόρφωσης που έγινε το Σεπτέμβριο. Παρουσιάστηκαν δραστηριότητες και εισηγήσεις με σκοπό την ανάπτυξη της ψυχικής υγείας. Οι εκπαιδευτικοί είχαν επίσης την ευκαιρία να κάνουν ένα διαδικτυακό τεστ προσωπικότητας, με σκοπό να εντοπίσουν τα δυνατά στοιχεία του χαρακτήρα τους και να επικεντρωθούν σε αυτά. Το σεμινάριο παρουσίασε η κ. Μιχαέλλα Πρωτοπαπά.
![]() |
2. Παρακολούθηση του εκπαιδευτικού σεμιναρίου "Το σχολείο της Ευτυχίας: Ενίσχυση Ψυχικής Ανθεκτικότητας και ευζωίας των μαθητών/τριών μας" που οργανώθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, στα πλαίσια των απογευματινών προαιρετικών σεμιναρίων του. Το σεμινάριο είχε διάρκεια 5 τρίωρες συναντήσεις. Eισηγήτρια του σεμιναρίου ήταν η κ. Βίκη Χαραλάμπους, Ψυχολόγος με ειδίκευση στη Θετική Ψυχολογία. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας κ. Έλενα Κουνέ, κ. Μαρίνα Μιχαηλίδου, κ. Χαρούλα Χατζηδημητρίου και κ. Άντρη Παπέττα παρακολούθησαν το σεμινάριο. Αναλύθηκε το μοντέλο της θετικής Ψυχολογίας PERMA του Martin Seligman και παρουσιάστηκαν δραστηριότητες που μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, με στόχο την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας. Δραστηριότητες από το σεμινάριο έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζονται στο σχολείο.
3. Το κουτί της καλοσύνης
Όλα τα τμήματα του σχολείου μας έχουν στην τάξη τους ένα κόκκινο κουτί με απλές αποστολές καλοσύνης και ευγνωμοσύνης για κάθε μέρα,όπως, για παράδειγμα "Πες ευχαριστώ σε ένα ενήλικα που σε βοηθά στο σχολείο" ή "Χαμογέλασε σε ένα παιδί που δεν γνωρίζεις". Τα παιδιά τραβάνε τυχαία κάθε μέρα μια καρτέλα από το κουτί και έχουν ως αποστολή να κάνουν αυτό που λέει η καρτέλα. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα στοχεύει στην άσκηση της ευγνωμοσύνης και προτρέπει τα παιδιά να εστιάζουν σε θετικά συμβάντα του περιβάλλοντός μας.
![]() |
4. Ευχετήριες κάρτες σε σημαντικούς ενήλικες
Τα παιδιά φτιάχνουν ευχετήριες κάρτες για σημαντικούς ενήλικες του σχολείου μας. Εύχονται, για παράδειγμα στην υπεύθυνη του κυλικείου μας Χρόνια Πολλά για τη γιορτή της. Επίσης εύχονται γρήγορη ανάρρωση σε εκπαιδευτικό του σχολείου μας που διδάσκει στην τάξη τους.
![]() |
5. Συμμετοχή στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Συνδέσμου Γονέων
Οι Α΄ και οι Δ΄ τάξεις του σχολείου μας ετοίμασαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια και συμμετείχαν στην χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Συνδέσμου Γονέων. Τα παιδιά της Στ΄ τάξης ετοίμασαν χριστουγεννιάτικα στολίδια και τα πώλησαν στην εκδήλωση, με σκοπό την ενίσχυση του ταμείου του Συνδέσμου Γονέων. Οι δραστηριότητες αυτές σκοπό είχαν να ενισχύσουν το αίσθημα του ανήκειν στα παιδιά καθώς επίσης και το αίσθημα της προσφοράς.
![]() |
![]() |
6. Δραστηριότητες για ενίσχυση των θετικών συναισθημάτων των μαθητών
Στον πλακόστρωτο χώρο της αυλής έχει τοποθετηθεί ένας μικρός πίνακας και καθημερινά τα παιδιά έχουν να ζωγραφίσουν κάτι όμορφο π.χ. μια καρδιά, ένα αστέρι, ένα όμορφο πράγμα που βλέπουμε στο σχολείο. Επιπρόσθετα, τα παιδιά χρησιμοποιούν και τον οριοθετημένο χώρο πάνω στον τοίχο του σχολείου μας για να ζωγραφίσουν με τις κιμωλίες τους.
Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος μπορούν επίσης να απασχοληθούν ευχάριστα με τα παιχνίδια της αυλής.
![]() |
7.Δραστηριότητες για ενίσχυση των θετικών συναισθημάτων των εκπαιδευτικών
Στον πίνακα της αίθουσας των δασκάλων ανατίθενται συχνά διασκεδαστικές αποστολές στους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας όπως για παράδειγμα «Γράψε κάτι όμορφο που βλέπεις σήμερα», «Πες ευχαριστώ σε κάποιος/κάποια», «Γράψε ένα αγαπημένο σου προορισμό διακοπών», «Πες ένα κομπλιμέντο σε ένα συνάδελφο», «Αύριο φορέστε όλοι κάτι κόκκινο»...
![]() |
8. Σύνθεση τραγουδιού "Χρυσός Κανόνας"
Τα τμήματα Στ΄1 και Στ΄2 του σχολείου μας συνέθεσαν ένα τραγούδι για το θέμα του προγράμματός μας και θα αποσταλεί στον πανελλήνιο Διαγωνισμού Τραγουδιού
"Κάν' το ν' ακουστεί 2025".
Χρυσός Κανόνας
Στίχοι: Τα παιδιά της Στ΄2 τάξης Μουσική: Τα παιδιά της Στ1 τάξης
Εκπαιδευτικοί: Άννη Ακάμα και Σταύρη Νεοφύτου
1.Είμαι εδώ τώρα για σένα 2. Σου προσφέρω ότι έχω
πορευόμαστε στο ίδιο ταξίδι. δώρο καρδιάς απλόχερα σου δίνω
Σκέψεις που γίνονται ένα Και στον άνεμο αντέχω
χέρι με χέρι και στο παιχνίδι. με την αγάπη όλα τα λύνω.
Ενωμένοι μαζί σαν ένα σώμα Πες το μυστικό από στόμα σε στόμα
κι η φιλία μας κρατάει ακόμα. ότι κρύβεται στον χρυσό κανόνα
Σε κάθε σου βήμα σε στηρίζω Φέρσου στους άλλους και στον καθένα
και την αξία σου υπολογίζω. όπως θες να φερθούν και σε σένα.
3. Στη δική σου θέση μπαίνω 4. Με νιώθεις και σε νιώθω
καθρέφτης γίνομαι και σε κοιτάω. μαζί ανήκουμε στην ίδια ομάδα
Στης φιλίας μας το τρένο Έχουμε τον ίδιο πόθο
δίπλα κάθομαι και σε κοιτάω. στη ψυχή να έχει πάντα λιακάδα
Ενωμένοι μαζί σαν ένα σώμα Πες το μυστικό από στόμα σε στόμα
κι η φιλία μας κρατάει ακόμα. ότι κρύβεται στον χρυσό κανόνα
Σε κάθε σου βήμα σε στηρίζω Φέρσου στους άλλους και στον καθένα
και την αξία σου υπολογίζω. όπως θες να φερθούν και σε σένα.
Πες το μυστικό από στόμα σε στόμα...